ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

ΟΔΗΓΙΕΣ  ΓΙΑ  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ  ΔΕΗ
στους οποίους έχει ενσωματωθεί  το τέλος «ΜΟΝΙΜΗΣ» εισφοράς ακινήτων (χαράτσι).
1 Η έκτακτη εισφορά ακίνητης περιουσίας   που περιλαμβάνεται στο λογαριασμό  της  ΔΕΗ  είναιαντισυνταγματική και παράνομη.  Γι’ αυτό  ο  Δικηγορικός Σύλλογος  Αθηνών κατέθεσε  προσφυγή                             στη δικαιοσύνη και αναμένεται η εκδίκαση  της υπόθεσης  και η απόφαση του δικαστηρίου. Στο www.forologoumenos.gr  κατεβάζουμε, συμπληρώνουμε και αποστέλλουμε χωρίς κανένα κόστος την φόρμα ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ-ΕΝΤΟΛΗΣ προς την ΔΕΗ. Είναι σημαντικό η προσφυγή να είναι όσο πιο μαζική γίνεται.
2.  Η εξόφληση της ΔΕΗ ορίζεται σε 4μηνο. Ο λογαριασμός του 2μηνου (έναντι) δεν πληρώνεται υποχρεωτικά αλλά προαιρετικά, γι’ αυτό και η ΔΕΗ προχωρεί σε ειδοποίηση διακοπής ρεύματος μετά τη λήξη της προθεσμίας   του εκκαθαριστικού λογαριασμού. Το ρεύμα το κόβει μετά την ένδειξη  ΔΙΑΚΟΠΗ .
3.  Για να πληρώσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ  που θα μας έρθει με το χαράτσι  οι οδηγίες είναι:
α)  Ο λογαριασμός πρέπει να πληρωθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας
β)  Ως νόμιμη οφειλή ορίζεται  αυτό που πληρώνατε μέχρι σήμερα στη ΔΕΗ. Δηλαδή,  το ποσόν για  το ρεύμα            που καταναλώσατε  +  οι  χρεώσεις προς τρίτους (ΔΤ, ΔΦ, ΤΑΠ, ΕΤ).  Άρα προσθέτετε αυτά  τα 2 ποσά και το άθροισμα  είναι το ποσόν  που πληρώνετε.  Ή απλώς αφαιρείτε το ποσόν του χαρατσιού και έχετε το υπόλοιπο.
γ) Πηγαίνετε σε ΑΤΜ «μεγάλης» τράπεζας (μεγάλη = που είναι συμβεβλημένη με τις ΔΕΚΟ), με το λογαριασμό της ΔΕΗ ή με τον 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, ο οποίος βρίσκεται  στο λογαριασμό του ρεύματος (στη σελίδα 2/2). Στην τράπεζα που θα επιλέξετε πρέπει να  έχετε  τραπεζικό λογαριασμό «συνδεδεμένο» με την κάρτα σας.  Για όσους δεν έχουν, κάποιος δικός τους, φίλος ή συγγενής, θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει.
δ)  Ακολουθείτε τις οδηγίες του μηχανήματος.  Δηλαδή: συνδέεστε με το ΑΤΜ, επιλέγετε «άλλες συναλλαγές», «πληρωμές ΔΕΚΟ»,  «ΔΕΗ»,  πληκτρολογείτε τον «Κωδικό Ηλεκτρονικής Συναλλαγής» και όταν  σας ζητηθεί                  να ορίσετε το ποσόν πληρωμής,  πληκτρολογείτε ΜΟΝΟ  το ποσόν που προέκυψε από την παράγραφο “β”. Παίρνετε την απόδειξή σας  κιʼ  έτσι  έχετε τακτοποιήσει την οικονομική σας υποχρέωση προς τη ΔΕΗ, η οποία, δεν δικαιούται, σε καμία περίπτωση να κόψει το ρεύμα, παρ’ όλες τις απειλές Βενιζέλου. Το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ «βλέπει»  ότι εξοφλήσατε τη νόμιμη  προς τη ΔΕΗ  οφειλή σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ:  Θα εξοφλήσετε το λογαριασμό μόνο μέσω ΑΤΜ και όχι «εισπρακτικής μηχανής». Στα ΕΛΤΑ και                 στα ταμεία των τραπεζών π.χ.  υπάρχει εισπρακτική μηχανή, όπου εξοφλούνται οι λογαριασμοί  ΔΕΚΟ. Όμως,                   η εν λόγω μηχανή,  «διαβάζει»  το barcode του λογαριασμού και  δεν επιτρέπει «μερική» εξόφλησή του.  Ή  θα πληρωθεί το σύνολο του λογαριασμού (άρα και το χαράτσι) ή τίποτα. Επιπλέον, όσοι εξοφλείτε τη ΔΕΗ με πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού σας, θα πρέπει να την ανακαλέσετε, προσωρινά τουλάχιστον.
4.  Σε περίπτωση που έχετε κατοικία  την οποία νοικιάζετε, ανεξάρτητα από το εάν η παροχή του ρεύματος είναι στο δικό σας όνομα ή σε αυτό του ενοικιαστή, κάνετε το εξής:
α) επισημαίνετε εγκαίρως στον ενοικιαστή σας, να μην πληρώσει κανένα λογαριασμό της ΔΕΗ, που θα περιέχει το χαράτσι
β) του ζητάτε να σας δώσει τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής καθώς και το ποσόν χωρίς το χαράτσι. Εξοφλείτε κανονικά το λογαριασμό, όπως αναφέρθηκε παραπάνω (βλ. 3) .
                                                                                                                                                                                                                            5.  Ανοίγουμε κανονικά στον υπάλληλο που κάνει καταμέτρηση ρεύματος, αλλά είμαστε παρόντες.                                  Η ημερομηνία καταμέτρησης  γράφεται στο  λογαριασμό της ΔΕΗ.  Υπολογίζουμε τις ημερομηνίες και εμποδίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε τους εργολάβους που αναλαμβάνουν το κόψιμο του ρεύματος.                                                        Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς και είναι στο πλευρό μας.  Οι γείτονές μας είναι στο πλευρό μας.  Αυτοί για εμάς κι εμείς  γι΄ αυτούς.
ΔΩΣΑΜΕ, ΔΩΣΑΜΕ… ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ.                                                                                                        ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.


Οδηγίες για το θέμα των ελεγκτών στα ΜΜΜ



ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΡΕΠΠΑ … ΤΙ ΚΑΝΩ?
Ο,ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΠΡΙΝ, ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

·         Δεν δίνουμε τα στοιχεία μας σε ελεγκτή, σεκιουριτά κ.λπ. παρά μόνο αν είναι παρών και μας το ζητήσει αστυνομικός (ακόμη και εκτός υπηρεσίας) ή δικαστικός. Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι το «Δεν πληρώνω» είναι πολιτική στάση ανυπακοής σε άδικες και δυσβάσταχτες τιμές για ένα κοινωνικό αγαθό. Δεν ακολουθούμε το ελεγκτή οπουδήποτε, κατεβαίνουμε στην επόμενη στάση ή βγαίνουμε από το σταθμό μετρό κ.λπ.
·         Εάν μας εμποδίσουν με οποιοδήποτε τρόπο έστω και για ένα λεπτό, τους εξηγούμε ότι διαπράττουν το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης (άρθρο 325 του Ποινικού Κώδικα), που διώκεται αυτεπάγγελτα, και τους ενημερώνουμε ότι θα καλέσουμε εμείς οι ίδιοι την αστυνομία για να προσαχθούν στο τμήμα, όπου θα συλληφθούν και θα παραμείνουν μέχρι να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο. Αυτό και κάνουμε (καλούμε το 100) εάν δεν μας αφήσουν να φύγουμε αμέσως.
·         Σε αντίθεση με αυτούς, εμείς δεν θα συλληφθούμε διότι η μη πληρωμή εισιτηρίου είναι πταίσμα που διώκεται κατ’ έγκληση (δηλ. με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρίας που εξουσιοδοτεί τον νόμιμο εκπρόσωπό της κ.λπ.). Αστυνομικοί που αρνούνται (αυτό δεν έχει συμβεί ως τώρα) να συλλάβουν όποιον διαπράττει το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης διαπράττουν παράβαση καθήκοντος και θα μηνυθούν και αυτοί.
·         Να έχουμε υπόψη ότι πολλοί ελεγκτές δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά – και αλλάζουν άρδην θέση και στάση μόλις βρεθούν στο αστυνομικό τμήμα (έχουμε πλέον πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα και στην Αθήνα). Εννοείται ότι σε περίπτωση που έχουμε το παραμικρό πρόβλημα, αμέσως ειδοποιούμε τηλεφωνικά οποιαδήποτε τοπική επιτροπή ώστε να υπάρξει άμεση συμπαράσταση.

1. Δεν δίνω τα στοιχεία μου στον ελεγκτή, παρά μόνο αν μου τα ζητήσει οποιοσδήποτε αστυνομικός (ακόμα και εκτός υπηρεσίας), πταισματοδίκης ή ειρηνοδίκης, που τυχόν βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο μέσο μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο, μετρό κ.λπ.). Δεν είμαι υποχρεωμένος να περιμένω την άφιξη της αστυνομίας. Στο μετρό/ηλεκτρικό περπατώ προς την έξοδο αφού ζητήσω από τους ελεγκτές να μην εμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο την απρόσκοπτη έξοδό μου από το σταθμό. Στο λεωφορείο/τρόλεϊ/τραμ ζητώ από τον οδηγό ν’ ανοίξει την πόρτα στην επόμενη στάση και από τον ελεγκτή να με αφήσει να κατεβώ, διότι δεν επιθυμώ να παραμείνω στο όχημα. Τους ενημερώνω ότι σε αντίθετη περίπτωση διαπράττουν το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης (άρθρο 325 του Ποινικού Κώδικα), που διώκεται αυτεπάγγελτα  και θα έχει ως συνέπεια τη σύλληψη και κράτησή τους μέχρι την προσαγωγή τους στο Αυτόφωρο.
2. Αν μου κλείσει την πόρτα και μου περιορίσει την έξοδο ο ελεγκτής ή οδηγός, καλώ αμέσως εγώ ο ίδιος το 100, καταγγέλλοντας ότι κρατούμαι παράνομα, και ζητάω την άμεση επέμβασή τους διότι διαπράττεται αυτόφωρο αδίκημα σε βάρος μου.  Αναφέρω το νούμερο του οχήματος, το σημείο που αυτό βρίσκεται και την κατεύθυνσή του. Αν δεν έχω τηλέφωνο, ή εμποδίζομαι, ζητώ από τους συνεπιβάτες μου να καλέσουν αυτοί το 100 και ν’ αναφέρουν το συμβάν. Γράφω/συγκρατώ το νούμερο που υπάρχει στο καρτελάκι του ελεγκτή, προκειμένου να μπορώ να αναζητήσω κι εγώ και οι αστυνομικοί  τα στοιχεία της ταυτότητας του, από τον οργανισμό στον οποίο εργάζεται (ΟΑΣΑ, Μετρό κ.λπ.), σε περίπτωση που αυτός φύγει ή δεν έρθουν οι αστυνομικοί, προκειμένου να μπορώ να υποβάλλω και μετά μηνυτήρια αναφορά κατά συγκεκριμένου προσώπου.

3. Εξηγώ στους συνεπιβάτες μου ότι η στάση μου δηλώνει συμμετοχή στο κίνημα «Δεν πληρώνω» και ζητώ την αλληλεγγύη τους – μεταξύ άλλων, ζητώ ονόματα και τηλέφωνα συνεπιβατών μου, εξηγώντας τους ότι χρειάζομαι μάρτυρες προκειμένου να βεβαιώσουν στα αστυνομικά όργανα ότι δεν με παρεμποδίζουν αφήνουν να βγω από το λεωφορείο. Καλώ αμέσως στα τηλέφωνα οποιασδήποτε τοπικής επιτροπής – αν δεν τα έχω, τηλεφωνώ σε κάποιον γνωστό μου και ζητώ να τα βρει και να τους ειδοποιήσει, ζητώντας αμέσως νομική βοήθεια. Δεν ξεχνώ να δώσω στοιχεία, για το πού βρίσκομαι και πού κατευθύνομαι, για να μπορέσουν να έρθουν άμεσα οι δικηγόροι, και το τηλέφωνό μου, για να επικοινωνήσουν αμέσως μαζί μου.
4. Όταν έρθουν οι αστυνομικοί, τους δίνω τα στοιχεία μου και απαιτώ να συλλάβουν αμέσως τον ελεγκτή ή και τον οδηγό, διότι με κράτησαν παράνομα εντός του οχήματος ή του σταθμού. Ζητώ να  εφαρμόσουν την αυτόφωρη διαδικασία και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι αμέσως στο αστυνομικό τμήμα. Αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ελεγκτές που με παρεμποδίσουν να εξέλθω, ζητώ τη σύλληψη όλων. Επίσης ζητώ από τους αστυνομικούς να κρατήσουν τα στοιχεία όλων των  μαρτύρων  συνεπιβατών μου, που βρίσκονται στο όχημα κατά την άφιξή τους, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 4  του 141/1991 Προεδρικού Διατάγματος.
5. Αν οι αστυνομικοί δεν ενεργήσουν τα νόμιμα, δηλαδή δεν προβαίνουν στη σύλληψη των δραστών και δεν κρατήσουν τα στοιχεία των παρευρισκομένων μαρτύρων, τους υπενθυμίζω ότι διαπράττουν παράβαση καθήκοντος, σύμφωνα με το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα, και ότι θα αναγκαστώ να τους μηνύσω. Σε περίπτωση που δεν ενεργήσουν τα νόμιμα, ζητώ τα στοιχεία τους δηλώνοντάς τους ότι θέλω να τους αναφέρω στους ανωτέρους τους. Αν δεν μου τα δώσουν, κρατώ τα νούμερα που αναγράφονται στη στολή τους και καλώ ξανά το 100, ενημερώνοντάς τους για τα αδικήματα  που διαπράττουν  οι αστυνομικοί.

6. Στο αστυνομικό τμήμα, αναφέρω το συμβάν στον αρμόδιο αξιωματικό υπηρεσίας και του ζητώ να ενεργήσει αυτεπάγγελτα, να λάβει αμέσως την κατάθεσή μου και να σχηματίσει αμέσως δικογραφία σε βάρος των δραστών, διότι το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης δεν διώκεται κατ’ έγκληση, αλλά αυτεπαγγέλτως. Για το λόγο αυτό αρνούμαι να καταβάλλω το παράβολο μηνύσεως, αξίας 100 ευρώ, εάν μου ζητηθεί, καθώς εκ του νόμου δεν έχω τέτοια υποχρέωση. Σε περίπτωση που ο αρμόδιος ανακριτικός υπάλληλος αρνηθεί να σχηματίσει δικογραφία, του υπενθυμίζω ότι διαπράττει κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 239 Π.Κ. εδάφιο β) και παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.) και θα αναγκαστώ να τον μηνύσω.
7. Αναφέρω στους αστυνομικούς ότι δεν μπορούν να με συλλάβουν για το πταίσμα του άρθρου 391 Π.Κ. (αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου), διότι το αδίκημα διώκεται μόνο μετά από έγκληση την οποία, για να υποβάλει ο ελεγκτής, θα πρέπει να έχει ειδική εντολή και εξουσιοδότηση  από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΘ στην οποία να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία μου, πράγμα αδύνατον, διότι δεν με γνώριζαν μέχρι τη στιγμή του συμβάντος. Επικουρικά, τους υπενθυμίζω ότι, σύμφωνα με το άρθρο 409 Π.Κ., «σε περίπτωση αυτόφωρου πταίσματος, επιτρέπεται η σύλληψη του δράστη, από κάθε αστυνομικό όργανο που έσπευσε, ή από ανακριτικό υπάλληλο, μόνο για τη βεβαίωση της ταυτότητάς του ή την άμεση εισαγωγή του σε δίκη όποτε αυτή είναι δυνατή», όμως στην πράξη είναι αδύνατη η άμεση εισαγωγή σε δίκη κάποιου πολίτη για πταίσμα. Παραμένω στο τμήμα, μέχρι να έρθει ο δικηγόρος μου και δηλώνω ότι επιθυμώ την παρουσία του.


Οδηγίες για το πέρασμα των Διοδίων μετά την αλλαγή του ΚΟΚ

Τώρα που γνωρίζουμε την ακριβή διατύπωση του νόμου, γνωρίζουμε και την αντιμετώπισή του.

Τι άλλαξε στον ΚΟΚ;
Στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας προστέθηκε η εξής παράγραφος (Νο.10) στο άρθρο 29:
«Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητοδρόμους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες που διακρίνονται με ειδικές πινακίδες σήμανσης χωρίς την καταβολή διοδίου τέλους, όταν και όπου προβλέπεται η καταβολή αυτή. Για την καταβολή του διοδίου τέλους είναι υπόχρεοι εις ολόκληρον ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος. Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν αυτοπροσώπως».

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η παράβαση είναι διοικητική και έτσι δεν παρέχει κανένα "διαδικαστικό" δικαίωμα στις εταιρίες διαχείρισης των δρόμων (π.χ. επιβολή προστίμων, άρνηση της διέλευσής μας, καταγραφή των στοιχείων μας με κάμερες και παροχή τους στην Τροχαία κ.λπ.). 

Συνεχίζουμε μαζικά να καταργούμε τα διόδια στη πράξη, ανοίγοντας τις μπάρες:

Φτάνοντας στη μπάρα, κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο, περπατάμε εμπρός από τη μπάρα κι ελέγχουμε εάν υπάρχει τροχαία μετά το σταθμό διοδίων

Όταν δεν υπάρχει τροχαία δεν αντιμετωπίζουμε την περίπτωση της βεβαίωσης του προστίμου και περνάμε όπως παλαιότερα, ανοίγοντας τη μπάρα μόνοι μας.

Παράλληλα και εναλλακτικά με τα παραπάνω, μπορούμε να συμμετέχουμε σε μίνι αυτοκινητοπομπές. Από την Τρίτη 8 Μαρτίου, συγκεντρωνόμαστε:
  • για την κάθοδο προς Αθήνα: στο parking 1km πριν τα διόδια Αφιδνών. Οδηγοί από τα χωριά Αφιδνών, Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου και Βαρνάβα θα συναντώνται με τους υπόλοιπους στην γέφυρα Αφιδνών, 
  • για την άνοδο προς Λαμία: στο parking στο ύψος των goody’s.

Κατά ομάδες 15-20 αυτοκινήτων κάνουμε μίνι αυτοκινητοπομπές ελεύθερης διέλευσης περνώντας ταυτόχρονα από όσο περισσότερες λωρίδες διοδίων μπορούμε,  ανοίγοντας πάντα τις μπάρες. Θα ξεκινάμε κάθε 10 λεπτά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Η παρότρυνσή μας:
«Δεν πληρώνουμε - Έλα κι εσύ - Περνάμε μαζί»

Τις πρώτες μέρες στα σημεία αυτά, θα υπάρχουν και συναγωνιστές για ενημέρωση και συντονισμό, τουλάχιστον τις ώρες αιχμής (07.00-10.00 και 16.00-19.00).
Εφόσον η Τροχαία βρίσκεται στα διόδια -θεωρούμε, παρά τη θέληση των οργάνων της- για να βεβαιώνει αυτοπροσώπως τις ελεύθερες διελεύσεις μας, μπορούμε εναλλακτικά να ζητήσουμε από τον υπάλληλο των διοδίων να μας κόψει πιστωτική απόδειξη, για την οποία δεν υποχρεούμαστε να του δώσουμε κανένα άλλο στοιχείο εκτός της πινακίδας μας. Σε καμία περίπτωση δε δίνουμε στον υπάλληλο την ταυτότητά μας ή το δίπλωμα οδήγησής μας. Δεν υπογράφουμε τίποτα χωρίς την ανάγνωσή του και χωρίς την προηγούμενη διαβεβαίωση του υπαλλήλου ότι θα μας δοθεί αντίγραφο. Εάν μας υποχρεώσει να συμπληρώσουμε έντυπο αδυναμίας πληρωμής, αναγράφουμε μόνο τα στοιχεία της πινακίδας μας και ακριβώς πριν την υπογραφή μας γράφουμε: "Επιφυλάσσομαι για τη νομιμότητα της καταβολής του τέλους διοδίου".

Εάν, παρόλα αυτά, υπάρξει εμπλοκή μας με την τροχαία και καταγραφή παράβασης, δεν πληρώνουμε σε καμία περίπτωση το πρόστιμο και θα το προσβάλλουμε, εντός 60 ημερών, στα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή μπορούμε να επικοινωνήσουμε και με συναγωνιστές στα τηλέφωνα 6944884136, 6944298970, 6946063952, 6944885002, 6974920920, 6932204781, 6944271163, 6944740221, 6973553996, 6932690387 και θα γίνει μεγάλη προσπάθεια μια ομάδα από αυτούς να βρεθεί άμεσα κοντά μας. Φυσικά, μετά τη διαδικασία ενημερώνουμε άμεσα τη Συντονιστική Επιτροπή.

Τέλος, το ΣτΕ είναι αυτό που θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή θα υποστηρίξει τις προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ για την ακύρωση των προστίμων. Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι οι νομικοί του κινήματός μας υποστηρίζουν πως ο νόμος μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικός, ενώ ο Δήμος Ωρωπού είναι δίπλα μας. Μέσα στο μήνα το θέμα θα μπει από την Επιτροπή μας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο νόμος σας θα καταργηθεί στην πράξη από τους πολίτες, 
τη μαζικότητα και το δίκαιο του κινήματός μας