Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΔΕΗ-Πως να πληρώσουμε μόνο τη νόμιμη οφειλή και όχι το χαράτσι


Αναδημοσιεύουμε από το site της Λ.Σ. Κορυδαλλού οδηγίες πως να μην πληρώσουμε την έκτακτη εισφορά
ΟΔΗΓΙΕΣ  ΓΙΑ  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ  ΔΕΗ
στους οποίους έχει ενσωματωθεί  το τέλος «ΜΟΝΙΜΗΣ» εισφοράς ακινήτων (χαράτσι).
1 Η έκτακτη εισφορά ακίνητης περιουσίας   που περιλαμβάνεται στο λογαριασμό  της  ΔΕΗ  είναιαντισυνταγματική και παράνομη.  Γι’ αυτό  ο  Δικηγορικός Σύλλογος  Αθηνών κατέθεσε  προσφυγή                             στη δικαιοσύνη και αναμένεται η εκδίκαση  της υπόθεσης  και η απόφαση του δικαστηρίου. Στο www.forologoumenos.gr  κατεβάζουμε, συμπληρώνουμε και αποστέλλουμε χωρίς κανένα κόστος την φόρμα ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ-ΕΝΤΟΛΗΣ προς την ΔΕΗ. Είναι σημαντικό η προσφυγή να είναι όσο πιο μαζική γίνεται.
2.  Η εξόφληση της ΔΕΗ ορίζεται σε 4μηνο. Ο λογαριασμός του 2μηνου (έναντι) δεν πληρώνεται υποχρεωτικά αλλά προαιρετικά, γι’ αυτό και η ΔΕΗ προχωρεί σε ειδοποίηση διακοπής ρεύματος μετά τη λήξη της προθεσμίας   του εκκαθαριστικού λογαριασμού. Το ρεύμα το κόβει μετά την ένδειξη  ΔΙΑΚΟΠΗ .
3.  Για να πληρώσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ  που θα μας έρθει με το χαράτσι  οι οδηγίες είναι:
α)  Ο λογαριασμός πρέπει να πληρωθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας
β)  Ως νόμιμη οφειλή ορίζεται  αυτό που πληρώνατε μέχρι σήμερα στη ΔΕΗ. Δηλαδή,  το ποσόν για  το ρεύμα            που καταναλώσατε  +  οι  χρεώσεις προς τρίτους (ΔΤ, ΔΦ, ΤΑΠ, ΕΤ).  Άρα προσθέτετε αυτά  τα 2 ποσά και το άθροισμα  είναι το ποσόν  που πληρώνετε.  Ή απλώς αφαιρείτε το ποσόν του χαρατσιού και έχετε το υπόλοιπο.
γ) Πηγαίνετε σε ΑΤΜ «μεγάλης» τράπεζας (μεγάλη = που είναι συμβεβλημένη με τις ΔΕΚΟ), με το λογαριασμό της ΔΕΗ ή με τον 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, ο οποίος βρίσκεται  στο λογαριασμό του ρεύματος (στη σελίδα 2/2). Στην τράπεζα που θα επιλέξετε πρέπει να  έχετε  τραπεζικό λογαριασμό «συνδεδεμένο» με την κάρτα σας.  Για όσους δεν έχουν, κάποιος δικός τους, φίλος ή συγγενής, θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει.
δ)  Ακολουθείτε τις οδηγίες του μηχανήματος.  Δηλαδή: συνδέεστε με το ΑΤΜ, επιλέγετε «άλλες συναλλαγές», «πληρωμές ΔΕΚΟ»,  «ΔΕΗ»,  πληκτρολογείτε τον «Κωδικό Ηλεκτρονικής Συναλλαγής» και όταν  σας ζητηθεί                  να ορίσετε το ποσόν πληρωμής,  πληκτρολογείτε ΜΟΝΟ  το ποσόν που προέκυψε από την παράγραφο “β”. Παίρνετε την απόδειξή σας  κιʼ  έτσι  έχετε τακτοποιήσει την οικονομική σας υποχρέωση προς τη ΔΕΗ, η οποία, δεν δικαιούται, σε καμία περίπτωση να κόψει το ρεύμα, παρ’ όλες τις απειλές Βενιζέλου. Το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ «βλέπει»  ότι εξοφλήσατε τη νόμιμη  προς τη ΔΕΗ  οφειλή σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ:  Θα εξοφλήσετε το λογαριασμό μόνο μέσω ΑΤΜ και όχι «εισπρακτικής μηχανής». Στα ΕΛΤΑ και                 στα ταμεία των τραπεζών π.χ.  υπάρχει εισπρακτική μηχανή, όπου εξοφλούνται οι λογαριασμοί  ΔΕΚΟ. Όμως,                   η εν λόγω μηχανή,  «διαβάζει»  το barcode του λογαριασμού και  δεν επιτρέπει «μερική» εξόφλησή του.  Ή  θα πληρωθεί το σύνολο του λογαριασμού (άρα και το χαράτσι) ή τίποτα. Επιπλέον, όσοι εξοφλείτε τη ΔΕΗ με πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού σας, θα πρέπει να την ανακαλέσετε, προσωρινά τουλάχιστον.
4.  Σε περίπτωση που έχετε κατοικία  την οποία νοικιάζετε, ανεξάρτητα από το εάν η παροχή του ρεύματος είναι στο δικό σας όνομα ή σε αυτό του ενοικιαστή, κάνετε το εξής:

α) επισημαίνετε εγκαίρως στον ενοικιαστή σας, να μην πληρώσει κανένα λογαριασμό της ΔΕΗ, που θα περιέχει το χαράτσι
β) του ζητάτε να σας δώσει τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής καθώς και το ποσόν χωρίς το χαράτσι. Εξοφλείτε κανονικά το λογαριασμό, όπως αναφέρθηκε παραπάνω (βλ. 3) .
                                                                                                                                                                                                                            5.  Ανοίγουμε κανονικά στον υπάλληλο που κάνει καταμέτρηση ρεύματος, αλλά είμαστε παρόντες.                                  Η ημερομηνία καταμέτρησης  γράφεται στο  λογαριασμό της ΔΕΗ.  Υπολογίζουμε τις ημερομηνίες και εμποδίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε τους εργολάβους που αναλαμβάνουν το κόψιμο του ρεύματος.                                                        Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς και είναι στο πλευρό μας.  Οι γείτονές μας είναι στο πλευρό μας.  Αυτοί για εμάς κι εμείς  γι΄ αυτούς.
ΔΩΣΑΜΕ, ΔΩΣΑΜΕ… ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ.                                                                                                        ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

2 σχόλια:

  1. μπορει να μου πει κανεις πως πληρωνεται η εκπροθεσμη καταβολη της ΔΕΗ μονο απο τα μηχανηματα των τραπεζων; δεν δεχονται μετρητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να πληρώσετε μέσω ATM θα πρέπει αρχικά να έχετε λογαριασμό στην τράπεζα αυτή (αν όχι εσεις κάποιος γνωστός σας). Ωστόσο τώρα που έχει αλλάξει η διαδικασία με το χαράτσι και πάει στην εφορία δεν ξέρω μήπως πρέπει να περιμένετε να σας έρθει ο επόμενος λογαριασμος, για να έχει φύγει το ποσό αυτό από ΔΕΗ. Για περισσότερες πληροφορίες αύριο Σάββατο μετά τις 1 το μεσημέρι στον ιστό στο Χαιδάρι θα υπάρχει δικηγόρος για νομικές συμβουλές για χαράτσι. Ο χώρος είναι Κουμουνδούρου και Νικομηδείας γωνία.

      Διαγραφή