Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Π. Παπακωνσταντίνου


Ανεβάζω μια συνέντευξη που κατά τη γνώμη μου έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί αναλύει πολλές πτυχές του συστήματος που μας έφτασε μέχρι εδώ.. Το θέμα της είναι η οικονομική κρίση και η Αριστερά και έχει μια σημασία γιατί όπως όλοι οι παλιοί μπορούν να καταλαβουν και οι καινούριοι μάλλον ψυχανεμίζονται, αυτό που ζούμε τώρα έχει ομοιότητες με άλλα ιστορικά γεγονότα αλλά είναι συνάμα και πρωτόγνωρο από πολλές πλευρές.


Επειδή είναι αρκετά μεγάλη και κατανοώ ότι πολλοί δεν έχουν χρόνο να την ακούσουν ολοκληρωμένα επισημαίνω τα σημεία που εμένα μου έκαναν εντύπωση
5:40 Ποια είναι η λειτουργία του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης? Μήπως αυτά τα 700 δις μαζεύτηκαν για να βοηθήσουν τις τράπεζες των χωρών της Ε.Ε. και όχι τους λαούς? Πως αυτό αποδεικνύεται από την ευκολία με την οποία οι μηχανισμοί αυτοί ξεχνούν και το σύμφωνο σταθερότητας και τη συνθήκη του Μααστριχτ όταν πρόκειται για τους Τραπεζικούς Δεινόσαυρους.
17:35-20:00 Μια παρουσίαση των εκβιαστικών διλημμάτων της κυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου έχει φαίνεται εκπαιδευτεί να λέει και να ξελέει.
Πριν από τις εκλογές μίλαγε για αναδιανομή του πλούτου και μας έλεγε ότι τα λεφτά υπάρχουν μέχρι όπως λέει και ο κ. Παπακωνσταντίνου να καταλάβουμε ότι μιλούσε για τα λεφτά που υπάρχουν στα πορτοφόλια μας.
1ο δίλημμα: Η θα πάρουμε κάποια "ήπια" μέτρα τώρα που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους ή θα πάμε στην Ε.Ε. ως ικέτες και οι όροι που θα μας θέσουν θα ναι πιο δυσμενείς. Ο Πρωθυπουργός τελικά αποφάσισε να κάνει και τα 2.
2ο δίλημμα: Η θα πάμε στην Ε.Ε. τώρα ή θα αναγκαστούμε να τρέξουμε κακήν κακώς στο ΔΝΤ μας είπε ο κ.Παπανδρέου. Και τελικά για άλλη μια φορά έκανε και τα 2 και όχι μόνο πήγε στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. αλλά κατάφερε (και είναι προς τιμήν του) να διασφαλίσει ότι θα δανειστούμε και από τους 2 με τους πιο δυσμενείς όρους.
3ο δίλημμα και επίκαιρο: Η θα πάρουμε αυτά τα αισχρά μέτρα ή θα χρεοκοπήσουμε. Και χωρίς καμιά αμφιβολία πια ο κ.Παπανδρέου θα καταφέρει να τα κάνουμε και τα 2, γιατί τα μέτρα αυτά όπως λένε όχι οι αριστεροί αλλά ακόμα και οι δικοί τους οικονομολόγοι είναι καταδικασμένα να μας στείλουν στο γκρεμό χωρίς επιστροφή.
21:00 Ο κ. Παπακωνσταντίνου προτείνει κάποιες λύσεις που έχουν προτείνει κι άλλοι το τελευταίο διάστημα και κινούνται σε 4 άξονες με πρώτο και κυριότερο την ανατροπή των μέτρων.
28:00 Το παράδειγμα της Αργεντινής που κατέρρευσε ακριβώς όταν πήρε τα μέτρα που της επέβαλε το Δ.Ν.Τ.
Όλα αυτά είναι οι αλήθειες που αποκαλύφθηκαν κι αυτές που μάλλον μας περιμένουν. Όμως αντίθετα από τα ΜΜΕ κάθε λογής και κοπής οι επιτροπές αγώνα και οι κινήσεις πολιτών που δημιουργούνται στις πόλεις και φέρνουν τους πολίτες κοντά ανεξαρτήτως της κομματικής ή πολιτικής τους ταυτότητας, δεν έχουν σκοπό να σπέρνουν την τρομοκρατία. Αρκετά μας ποτίζουν μ' αυτήν οι εντεταλμένοι τους στα κανάλια. Αυτό που μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε είναι να υψώσουμε ανάστημα σε όσους μας λένε ότι δεν έχουμε..γιατί νομίζουν πως μ' αυτά και μ' εκείνα μας κόψανε τα πόδια. Και κάνουν και κάτι ακόμη πιο έξυπνο (πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε) εφαρμόζουν με χριστιανική ευλάβεια το ρητό διαίρει και βασίλευε. Θέλουν να έρθουμε και να συγκρουστούμε ο ένας με τον άλλο για να ξεχάσουμε σιγά σιγά ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός. Κάτι τέτοιο μάλλον εννοεί και ο κ. Παπακωνσταντίνου με το ανέκδοτο που λέει (38:50).
Και τελειώνω γιατί σας κούρασα με τη φράση που εμένα μου κάνε περισσότερο εντύπωση από όλη τη συνέντευξη: "Είμαστε τόσο μεγάλοι όσο είναι τα όνειρά μας και τόσο μικροί όσο είναι οι φόβοι μας"
ΥΓ: Για να μη μας κακοκαρδίσουν όσοι διαφωνούν στα σημεία δεν υιοθετούμε τίποτα εξ' ολοκλήρου ως κίνηση. Κι έτσι τα σχόλια ευπρόσδεκτα!
Μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου