Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης-Λεηλασία των νοικοκυριών

Το υπουργείο Οικονομικών , προκειμένου , υποτίθεται, να αποφύγει τη μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό του 23%, σχεδιάζει ως εναλλακτική την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης!


Ο απαράδεκτος αυτός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του κόστους θέρμανσης για τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν 1,30 ευρώ το λίτρο τον φετινό χειμώνα. Αν το αντιλαϊκό αυτό μέτρο εφαρμοστεί, τότε θα αποφέρει άμεσα έσοδα της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ,λεηλατώντας στην κυριολεξία τα εισοδήματα των ελληνικών οικογενειών.
Παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν πως, εφόσον αποφασιστεί τελικά η ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό που «καίει» 1.000 λίτρα πετρελαίου ετησίως θα αυξηθεί από τα 650 ευρώ πέρυσι σε περίπου 1.300 ευρώ φέτος. Για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, όπου λόγω καιρικών συνθηκών η κατανάλωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, οι πολίτες θα φτάσουν να πληρώνουν συνολικά μέχρι και 4.000 ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες τους για θέρμανση.

Σφοδρές αντιδράσεις


Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε την άμεση και καταδικαστική αντίδραση από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος τονίζει πως μια τέτοια κίνηση αποτελεί νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για χιλιάδες πρατήρια, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ενώ ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για την έγκαιρη, πριν την νέα περίοδο, επίλυση των ζητημάτων του πετρελαίου θέρμανσης ώστε, όπως σημειώνει, να βρεθούν λύσεις που δεν στρέφονται κατά των καταναλωτών και των πρατηριούχων.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ χαρακτηρίζει το μέτρο αντικοινωνικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδυναμία να ελέγξει το λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση καυσίμων. Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, η εξίσωση των φόρων, εφόσον υλοποιηθεί, θα έχει επώδυνες επιπτώσεις στην κοινωνία και θα οδηγήσει σε φαινόμενα που δεν είχαμε δει επί δεκαετίες όπως επίσης ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τα πρατήρια καυσίμων, αφού η πλειοψηφία των καταναλωτών θα αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες θέρμανσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε αναφορικά με το θέμα: «Οι προτάσεις για μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αποκαλύπτουν τις ληστρικές προθέσεις της κυβέρνησης και επιβεβαιώνουν ότι έρχεται μέσα στο φθινόπωρο - και ιδιαίτερα μετά τιςαυτοδιοικητικές εκλογές- νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων. Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου καταστρέφει τον τόπο, λεηλατεί τους εργαζόμενους και έχει γίνει άκρως επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Η Ελλάδα αυτή την ώρα έχει απόλυτη ανάγκη από ένα μεγάλο ενωτικό αναγεννητικό λαϊκό ρεύμα και κίνημα για να φύγει η επικίνδυνη για τον τόπο κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, για να ανατραπεί συνολικά το δικομματικό και κατεστημένο πολιτικό σκηνικό, για να προχωρήσει η χώρα, με τη συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, σε μια προοδευτική πορεία αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης του τόπου».
Το πραγματικό δίλλημα για την Ελλάδα είναι: Ή με τους πιστωτές και τα τοκοχρεολύσια Ή με την επιβίωση του τόπου και του ελληνικού λαού και ένα ανορθωτικό προοδευτικό πρόγραμμα.
Πηγή: You Pay Your Crisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου