Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Το στικάκι της Χαράς

του Θανάση Καρτερού


Χαμογελούν στη φωτογραφία ο Παπακωνσταντίνου που παραδίνει το στικάκι με τον προϋπολογισμό κι ο Πετσάλνικος που το παραλαμβάνει. Γιατί όμως είναι μέσα στην καλή χαρά αυτοί οι τύποι αντί να τους ζεματάει το αναθεματισμένο μαραφέτι, που κλείνει μέσα του όση δυστυχία, σκληρότητα και πόνο για τους πιο ευάλωτους μπορεί να φανταστεί κανείς;

   Εκδοχή πρώτη: Χαμογελούν γιατί τους αρέσει ο λογαριασμός που θα στείλουν με το στικάκι τους σε εκατομμύρια ελληνικά σπίτια. Πάσχουν δηλαδή από πολιτικό σαδισμό, τη βρίσκουν που θα διπλασιαστεί το πετρέλαιο θέρμανσης, θα πετάξει η τιμή του ρεύματος, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, θα περάσουν διά στόματος μαχαίρας οι συλλογικές συμβάσεις, θα ξαναμπούν στην κλίνη του Προκρούστη οι συντάξεις, θα εκτελεστούν δουλειές και εισοδήματα στις ΔΕΚΟ και γενικώς.
   Εκδοχή δεύτερη: Χαμογελούν επειδή κατάφεραν να εξοικονομήσουν τα επιπλέον δις που απαιτεί η τρόικα χωρίς να πάρουν νέα μέτρα. Άρα έβγαλαν παλικάρι τον Qadriga (γερμανικό βραβείο ειλικρίνειας, μην το ξεχνάμε) που αυτό ακριβώς υποσχέθηκε προεκλογικώς. Τα παλιά νέα μέτρα, τα νέα παλιά μέτρα, τα επικαιροποιημένα, τα μνημονευόμενα στο μνημόνιο, τα διαρθρωτικά (συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.), τα άμετρα, δεν είναι νέα μέτρα. Όπερ έδει δείξαι και άρα είναι συνεπείς και μπορούν να χαμογελούν μπροστά στον φακό.
   Εκδοχή τρίτη: Χαμογελούν όπως εκείνος ο πιο καλός ο μαθητής ήμουν εγώ στην τάξη. Μπορεί η τρόικα να τους φέρεται εξευτελιστικά, μπορεί να πέταξε στα μούτρα του Ρέππα και της Κατσέλη τα χαρτιά τους, ή εν πάση περιπτώσει τα laptop τους, μπορεί το Eurogroup να απαγόρευσε στον Παπακωνσταντίνου έστω και να την εκφωνήσει την παράκληση (ελεήστε τον φτωχό!) του Παπανδρέου για κάποιο λασκάρισμα στις προθεσμίες, αλλά με το στικάκι είναι βέβαιοι ότι περνούν τις εξετάσεις. Ορίστε boss, κάναμε αυτό ακριβώς που διέταξες.
   Εκδοχή τέταρτη: Είναι τόσο παχύδερμα που δεν συναισθάνονται. Και τόσο μέτριοι που δεν καταλαβαίνουν. Ο Παπανδρέου έφτασε να διαφημίζει στην Ευρώπη ότι οι κάλπες έβγαλαν συναίνεση με την πολιτική του. Τα χαμόγελα εκφράζουν συνεπώς τη βεβαιότητα ότι το υποζύγιο θα συνεχίσει αδιαμαρτύρητα με το στικάκι στον σβέρκο. Καλώς, αλλά ας μην ξεχνούν ότι με τέτοια στικάκια πολλά μπορεί να κάνει κανείς, χαμογελώντας μάλιστα, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος και να καθίσει πάνω τους...

* Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου