Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Λαμβάνουν δράση οι «Αγανακτισμένοι» στην Ελλάδα...!

Η αγανάκτηση που ξεσήκωσε τους Ισπανούς έφτασε απ’ ότι φαίνεται και στο ελληνικό… διαδίκτυο, προς το παρόν, με εκατοντάδες άτομα στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να δηλώνουν ότι θα λάβουν μέρος σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την «πραγματική δημοκρατία, τώρα» όπως κάνουν από τις 15 Μαΐου οι πολίτες της Ισπανίας, ένα φαινόμενο που λαμβάνει καθημερινά μαζικότερη μορφή. Οι κοινότητες του Facebook που αφορούν την κρίση στην Ελλάδα πλέον πολλαπλασιάζονται καθημερινά και οι συμμετέχοντες σε αυτές δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες, αρχής γενομένης από σήμερα…
Το κίνημα των Ισπανών δεν περιορίστηκε στα σύνορα της χώρας τους. Από τη μέρα που ξεκίνησε το «15Μ», όπως αποκαλείται, οι εξοργισμένοι από την άγρια πολιτική λιτότητας, την κρίση, την ανεργία και τη διαφθορά που μαστίζουν τη χώρα τους διοργανώνουν και πραγματοποιούν από διαδηλώσεις και δρώμενα έως και κατασκηνώσεις σε δεκάδες χώρες του κόσμου.
Τo Facebook και το Twitter έχουν πλημμυρίσει από φωτογραφίες κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο: το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Ρώμη, Μιλάνο, Πίζα, Μπάρι, Πάντουα, Παλέρμο, Τορίνο, Δουβλίνο, Λισαβόνα, Μπουένος Άιρες, Μπογκοτά, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Όσλο, Ρεϊκιαβικ, Στοκχόλμη κ.α. ενώ πανό υπέρ των «αγανακτισμένων» εμφανίστηκαν και στο Μαρόκο.

Από την περασμένη εβδομάδα, εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα οι πρώτες κινητοποιήσεις Ισπανών σε ένδειξη συμπαράστασης στο αγώνα των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών τους στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σεβίλλη και σε πολλές άλλες πόλεις. Το αίτημα «Πραγματική Δημοκρατία, Τώρα!» τράβηξε το ελληνικό ενδιαφέρον στον κυβερνοχώρο, όπου δημιουργήθηκε και σελίδα στα ελληνικά στο Facebook από Ισπανόφωνους που ζουν στην χώρα μας. Μέσα σε λίγες μέρες, η κοινότητα «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!! - DEMOCRACIA REAL YA, GRECIA» συγκέντρωσε περισσότερους από 6.000 ενεργούς συμμετέχοντες που συζητούν, διαφωνούν και συμφωνούν, ανταλλάσσουν ιδέες για τα όσα γίνονται στην Ελλάδα και κάποιοι προσπαθούν να προτείνουν λύσεις.

Γενικά, οι Έλληνες χρήστες του Facebook εμφανίζονται πρόθυμοι να δράσουν
ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας. Βέβαια, δεν έχουν όλοι την ίδια σοβαρότητα στη συμμετοχή τους, φυσικά δεν λείπει το trolling, οι πομπώδεις του πληκτρολογίου ούτε και τα εμπρηστικά στοιχεία. Αλλά ορισμένοι πολίτες., πραγματικά προβληματισμένοι καταθέτουν τη σκέψη τους, επιζητώντας εποικοδομητικό διάλογο - και τότε γίνεται σαφές ότι δεν είναι οι μόνοι.
Ωστόσο, η ομάδα των ισπανόφωνων που δημιούργησε την κοινότητα «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα!», ναι μεν συζητούν και διαφωνούν αλλά το κάνουν πλέον έχοντας ήδη αναλάβει δράση. Από την περασμένη εβδομάδα προχώρησαν σε πρωτότυπες κινητοποιήσεις μπροστά από την Ισπανική Πρεσβεία, στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου, με πανό, δρώμενα, ζωγραφική, ανοιχτή για όλους συζήτηση. Επιπλέον, αυτή η ομάδα και οι Έλληνες φίλοι τους έχουν ήδη κατασκηνώσει, στο Θησείο, και τις τελευταίες νύχτες μάλιστα κοιμούνται επιτόπου.

Οι «Αγανακτισμένοι» της Αθήνας έχουν καθημερινό ραντεβού στις 20.00
, αν και όπως επισημαίνουν, είναι πάντα εκει, στο Θησείο. Εκεί θα βρίσκονται και σήμερα, Τετάρτη στις 20.00, κοινοποιούν στη σελίδα τους, για όποιον μπορεί να επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί, ασχέτως εθνικότητας, πολιτικού φρονήματος κλπ για την ανεργία, την οικονομική κρίση, τη διαφθορά, την απουσία του κοινωνικού κράτους, την έλλειψη πραγματικής δημοκρατίας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού. Κινητοποιήσεις «αγανακτισμένων» διοργανώνονται και σε άλλες ελληνικές πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Καστοριά, Ρόδο, Βόλο… .
Μάλιστα η κοινότητα, από χθες έχει και τη δική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, εκτός κοινωνικών δικτύων, στο http://real-democracy.gr/ όπου υπάρχει και ζωντανή σύνδεση με την κατασκήνωση στο Θησείο.

Άλλοι «αγανακτισμένοι» συγκεντρώνονται σήμερα στο Σύνταγμα

Για την Τετάρτη, στις 20.00 ώρα, έχει δώσει ως σημείο συνάντησης το Σύνταγμα, μια άλλη κοινότητα από το Facebook, οι «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα», που είδε χθες τους συμμετέχοντες σε αυτή να ξεπερνούν τις 3.000. Επιπλέον, χθες εμφανίστηκε ακόμα μία ομάδα «από Έλληνες της Ισπανίας» όπως αναφέρεται, η οποία ωστόσο πήρε το ακριβές όνομα της κοινότητας των ισπανόφωνων - χωρίς τα θαυμαστικά - δημιουργώντας σύγχυση στους χρήστες αναφορικά με το ποιος είναι ποιος. Και αυτή η κοινότητα καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη στο Σύνταγμα, στις 18.00.
Είναι γεγονός πως ο κόσμος σκορπίζεται σε δεκάδες σελίδες, όμως, όπως επισημαίνουν πολλοί συμμετέχοντες στη συζήτηση στο «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα!!», δεν έχει σημασία το που και με ποιους, «κανονικά θα έπρεπε να γίνεται παντού και από όλους» η διαμαρτυρία για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Το αίτημα μας αφορά όλους, «πρόκειται για τη Δημοκρατία, οι Έλληνες θα έπρεπε να διαμαρτύρονται παντού, αν πράγματι νιώθουν αγανάκτηση», επισημαίνει με σχόλιό του ένας χρήστης.
*Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων αγανάκτησης, αξίζει να υπενθυμίσουμε και το κάλεσμα σε ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των προωθούμενων μέτρων περί ιδιωτικοποιήσεων Τρίτη 31 Μαΐου 2011, στις 19.00, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, η οποία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «απευθύνεται σε κάθε πατριώτη που θέλει να διατρανώσει την αντίθεσή του στην υποτέλεια της ελληνική κοινωνίας και την απαξίωση του δημόσιου πλούτου της Ελλάδας». κ.α. από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και των καθηγητών Γιώργου Κασιμάτη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νότη Μαριά, Κώστα Μπέη και Κώστα Χρυσογόνου. Πρόκειται για μια πρόσκληση σε εκδήλωση – συγκέντρωση την

Πηγή tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου