Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Συγχωνεύσεις σχολείων στον Κορυδαλλό...Να μην τους το επιτρέψουμε

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις συγχωνεύσεις σχολείων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. 
Οι δικαιολογίες που μπορεί να βρουν για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι "μεταρρυθμίσεις" αυτές στο χώρο της εκπαίδευσης (όπως και της Υγείας) θα μας πάνε πιο μπροστά είναι πολλές. 
Ακούσαμε πολλούς και μαζί και την κυρία Υπουργό να αναφέρονται σε "πολυδύναμα σχολεία"...με τεράστια προαύλια, με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια και υποδομές που δεν φαντάζεσαι...
Ποια είναι λοιπόν τα κριτήριά τους? Την έχουμε ξανακούσει την καραμέλα αυτή και παλιότερα, με το άρθρο 16 και τα πανεπιστήμια. Όλα τότε ξεκίνησαν με τον νόμο πλαίσιο, που θα ερχόταν να συμμαζέψει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Χώρας με την αξιολόγηση.
Όπως και τώρα έτσι και τότε χρησιμοποιούσαν ωραίες λέξεις που παραπέμπουν σε πραγματικές αλλαγές, όπως ο όρος αξιολόγηση, που στο μυαλό του καθενός από μας ακουγόταν σαν μια δυνατότητα για τον απλό φοιτητή να πει τη γνώμη του και να συμβάλλει στην εκπαιδευτική λειτουργία...Ήταν όμως αυτό?
Όχι στεγνά και καθαρά. Καμιά πρωτοβουλία δεν πάρθηκε στα πλαίσια της επιστημονικής κοινότητας, και καμιά πραγματική βελτίωση και πρόοδος δεν υπήρξε. Αυτό που έγινε είναι ότι άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες στις επιχειρήσεις και τις εταιρείες να φάνε κι αυτοί λίγο από την τριτοβάθμια εκπαίδευσή μας.
Γιατί εξαρτάται πάντα τι κριτήρια βάζει κανείς όταν αξιολογεί κάτι. Αν το κριτήριο ήταν να παραχθούν πολλοί, παραγωγικοί και συνάμα αναλώσιμοι νέοι εργαζόμενοι..τότε ναι κύριοι τον πετύχατε το στόχο σας, την αναβαθμίσατε την παιδεία!
Την αλήθεια μας την κρύβουν καλά όπως μας την έκρυψαν και τότε και προκειμένου να χωνέψουμε καλύτερα το ψέμα το διανθίζουν με ωραίες λέξεις..Αναφέρει το site του υπουργείου παιδείας τα χαρακτηριστικά που θα χει αυτό το νέο σχολείο..είναι, λένε, το "Νέο σχολείο Δημιουργικής μάθησης".. 
Την πραγματικότητα όμως την ξέρουν γιατί τη βιώνουν καθημερινά οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές...πρόκειται για κτίρια-κάτεργα με ανεπαρκή υλικοτεχνική υποδομή όπου θα στοιβάζονται εκατοντάδες παιδιά..χώροι που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό την παροχή γνώσης. Αίθουσες που δεν χωράνε τα μεγάλα όνειρα των παιδιών..
Τα σχέδιά τους πάνε κόντρα στη ζωή και την αξιοπρέπεια εκατοντάδων χιλιάδων γονιών και μαθητών 

Το ερώτημα είναι εάν θα τους το επιτρέψουμε...?

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ως τώρα 4 δημοτικά σχολεία συγχωνεύονται ανά 2 στον Κορυδαλλό. Το 3ο με το 19ο δημοτικό σχολείο και το 11ο με το 22ο


Εδώ θα βρείτε τον κατάλογο με όλα τα σχολεία που συγχωνεύονται ή καταργούνται σε όλη την Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου