Συμμετείχαμε ως Κίνηση Πολιτών Κορυδαλλού στο κάλεσμα για συντονισμό των Τοπικών Επιτροπών από όλη την Αθήνα. Παρακάτω παραθέτουμε μια σειρά από θέματα που συζητήθηκαν και αποφάσεις που πάρθηκαν για το επόμενο διάστημα (εκτός αυτών που αφορούν τα διόδια οι οποίες υπάρχουν και στο Δελτίο Τύπου του Πανελλαδικού συντονιστικού και μπορείτε να τα διαβάσετε στην αντίστοιχη ανάρτηση)
Συνοψίζοντας τη συζήτησή μας για το συντονισμό των τοπικών επιτροπών αγώνα, στη Νομική, στις 14/03, θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η 2η συνάντηση του συντονισμού ήταν μαζικότερη από την 1η. Δηλαδή συγκεντρωθήκαμε περίπου 60 συναγωνιστές-τριες και μάλιστα, περί τους 30 καινούριους ανθρώπους άφησαν στοιχεία επικοινωνίας. Επιπλέον, 4 νέες επιτροπές προστέθηκαν (Ίλιον, Αγ. Παρασκευή, 4ο δ.δ. Αθήνας, ανοιχτή συνέλευση πλατείας Συντάγματος) στην προσπάθεια συντονισμού μας.
Φαίνεται πως αυξανόμαστε όσοι έχουμε την κοινή πεποίθηση ότι οι επιτροπές αγώνα αποτελούν πολύτιμο και χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της τωρινής συγκυρίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχίσουμε τις δράσεις «δεν πληρώνω», αραιότερα, αλλά σε τακτά και κοινά για όλες τις επιτροπές, χρονικά διαστήματα.
Θεωρήθηκε αναγκαία μια μεγάλη, καλά προγραμματισμένη και συντονισμένη κινητοποίηση «δεν πληρώνω», στις 9 Απρίλη, η οποία να προπαγανδιστεί ως καμπάνια, με κοινά αυτοκόλλητο και αφίσα και ξεχωριστές προκηρύξεις της κάθε επιτροπής.
Τα κοινά υλικά μας θα έχουν ως κέντρο την ημερομηνία της 9 Απρίλη και την υπογραφή «Συντονισμός Επιτροπών-Πρωτοβουλιών Κατοίκων και Ανοιχτών Συνελεύσεων».
Στις 9 Απρίλη, το πρωί, θα ξεκινήσει κάθε επιτροπή να «μην πληρώνει» στα λεωφορεία της γειτονιάς της, θα συνεχίσει να… «μην πληρώνει» σε αντίστοιχο σταθμό μετρό και όλες οι επιτροπές θα καταλήξουμε στο Σύνταγμα, στη 1μμ, ώστε όλοι μαζί να κλείσουμε τα εκεί ακυρωτικά, να μοιράσουμε τα υλικά μας, να συζητήσουμε με κόσμο και ν’ ανέβουμε στην πλατεία, μετά, ως συγκέντρωση.
Αυτή η «μεγάλη» και συντονισμένη ενέργεια θα κατοχυρώσει το ρόλο των επιτροπών, στο δρόμο προς αυτήν πιθανά να βοηθήσει τη δημιουργία νέων και την περαιτέρω ενίσχυση των υπαρχουσών επιτροπών. Η συσπείρωση σε επιτροπές αγώνα θα είναι έτσι, μια ακόμα πιο ορατή διέξοδος στη συσσωρευμένη οργή των ανθρώπων για τα μνημόνια κυβέρνησης και τρόικας, ώστε να μπορεί τελικά να βγει και κάποιο αποτέλεσμα υπέρ της ζωής εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας.
Μέχρι τις 9 Απρίλη κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξουν 2 ενδιάμεσες κοινές δράσεις «δεν πληρώνω» (σε όσο περισσότερους σταθμούς μετρό γίνεται) και συγκεκριμενοποιήθηκαν οι ημερομηνίες 23/03 και 01/04 (πρωινά, δηλ. 6:30 – 8:30πμ).
Η επιτροπή Περιστερίου πρότεινε και μια κοινή μέρα εξορμήσεων σε αμαξοστάσια συγκοινωνιών, ώστε να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους. Διερευνούμε λοιπόν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αυτό, στις 29/03 (4:30 – 6:30πμ) και θα συνεννοηθούμε περισσότερο.
Συμφωνήθηκε να πάμε ως επιτροπές (και με πανό όσες θέλουν και μπορούν) στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Εκφράστηκε η ανάγκη δημιουργίας blog ή ιστοσελίδας του συντονισμού των επιτροπών, όπου θα αναρτώνται τα υλικά των επιτροπών, θα ανακοινώνονται οι κοινές μέρες δράσης και θα μπορεί περισσότερος κόσμος να επικοινωνήσει μαζί μας.
Θεωρήθηκαν απαραίτητες οι κοινές οδηγίες προς τους επιβάτες που «δεν πληρώνουν» και δρομολογήθηκε να γίνουν επικαιροποιημένες με τους νέους νόμους.
Καλή ιδέα προς διερεύνηση θεωρήθηκε η προσπάθεια για κοινή μέρα μαζικής διαγραφής κλήσεων.
Μεταξύ των επιτροπών ανταλλάχθηκαν εμπειρίες, ακούστηκαν ιδέες με φαντασία για την υλοποίηση όλων αυτών και αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τη διεύρυνση των θεμάτων με τα οποία ασχολούμαστε (πέρα από τις δράσεις που αφορούν εισιτήρια και διόδια). Από την πλειοψηφία των συναγωνιστών που μίλησαν εκφράστηκε η αγωνία για το τι θα κάνουμε στα νοσοκομεία για τα νέα χαράτσια στους ασθενείς (ασφαλισμένους και μη) και στα σχολεία για τις απίστευτες συγχωνεύσεις. Και μάλιστα σε συνεργασία με τους εκεί εργαζόμενους που ήδη αντιδρούν έντονα στα νέα κυβερνητικά μέτρα.
Η κάθε επιτροπή έχει ν΄ ασχοληθεί και με πιο εξειδικευμένα θέματα στην περιοχή της, όπως για παράδειγμα το πάρκο του Ελληνικού, που απασχολεί τα νότια προάστια.
Ωστόσο, ο συντονισμός δράσης στα κοινά ζητήματα, αλλά ακόμα και η αλληλοενημέρωση μεταξύ των επιτροπών για πιο ειδικά θέματα κάποιας περιοχής, φάνηκε πως αποτελεί μεγάλο και παραγωγικό άγχος πληθώρας αγωνιστών, ακόμα και ανθρώπων που τώρα πρωτομπαίνουν στον «αγωνιστικό στίβο».
Νέο ραντεβού του συντονισμού τοπικών επιτροπών αγώνα φαίνεται δυνατό να γίνει μεταξύ 9 Απρίλη και Πάσχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου