Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Λαοθάλασσα «Αγανακτισμένων» κατέκλυσε την Αθήνα και άλλες πόλεις





Αθήνα
Tεράστιο το πλήθος των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα για δωδέκατη ημέρα την Κυριακή, καθώς δεκάδες χιλιάδες έδωσαν το «παρών» μπροστά στη Βουλή με συνθήματα κατά των μέτρων λιτότητας. Κατά τις εκτιμήσεις, η κινητοποίηση ήταν η πολυπληθέστερη των τελευταίων ετών, καθώς υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν περί τους 200.000 πολίτες. Χιλιάδες οι συγκεντρωμένοι και στο Λευκό Πύργο, μεγάλη η συμμετοχή και στις κεντρικές πλατείες άλλων μεγάλων πόλεων.


Χτυπώντας κατσαρόλες και φυσώντας σφυρίχτρες -ακόμη και... βουβουζέλες- οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα κατά του Μνημονίου και των μέτρων λιτότητας.
Στην πλατεία ανέμισαν, εκτός από τις ελληνικές, σημαίες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Αργεντινής - ενώ υπήρχουν ακόμη και πλακάτ υποστήριξης στην Υεμένη.


Οι αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το Κοινοβούλιο ήταν ενισχυμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ο αυξημένος αριθμός των σκηνών στην πλατεία το Σάββατο ήδη προϊδέαζε για το μέγεθος της συγκέντρωσης.


Η προσέλευση στο Σύνταγμα ήταν μαζικότατη ήδη από τις πρώτες ώρες, ενώ κόσμος κάθε ηλικίας συνέχιζε να φτάνει στην πλατεία με μετρό, ποδήλατα ή και τα πόδια, καθώς η κυκλοφορία οχημάτων είχε ουσιαστικά παγώσει για το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου.


Στόχος των συγκεντρωμένων ήταν η συμμετοχή να ξεπεράσει εκείνη της περασμένης Κυριακής, στην οποία είχαν λάβει μέρος δεκάδες χιλιάδες πολίτες -κάτι φαίνεται πως έχει επιτευχθεί, καθώς οι διαδηλωτές ανέφεραν πως ο κόσμος ξεπερνούσε τις 100.000.


Οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν με ηχηρές επιδοκιμάσιες ομάδα από μηχανάκια που έφτασαν στο Σύνταγμα λίγο μετά τις 18:00. Εξίσου θερμά υποδέχθηκαν οι «Αγανακτισμένοι» ομάδα Αιγυπτίων που έφτασαν στην πλατεία κρατώντας πανό με το σύνθημα «από την Ταχρίρ μέχρι το Σύνταγμα, σας στηρίζουμε».


Στο Σύνταγμα είχαν φτάσει και κάποιοι «Αγανακτισμένοι» από άλλα μέρη της χώρας, ενώ δεύτερο «επίκεντρο» των συγκεντρώσεων ήταν ο χώρος μπροστά από το Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.


Οι συγκεντρώσεις της Κυριακής ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων ημερών και στις κεντρικές πλατείες άλλων πόλεων. Στο Ηράκλειο, οι αγανακτισμένοι μαζεύτηκαν στην πλατείας Ελευθερίας με τη συνοδεία κορναρισμάτων.


Στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, όπου η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 20:00, είχαν στηθεί περίπου οκτώ σκηνές, ενώ εμφανίστηκαν και «καρναβαλικού» τύπου ομοιώματα πολιτικών. Συγκεντρώσεις αγανακτισμένων και σε Λάρισα, Λαμία, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κόρινθο και Άργος.

Πριν από το απόγευμα, μέλη του κινήματος επισκέπτονταν γειτονιές της Αθήνας για να κινητοποιήσουν τους κατοίκους, και σε ανάλογη μηχανοκίνητη «πορεία» θα προχωρούσαν οι «Αγανακτισμένοι» σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.



πηγή http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231112002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου