Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ένας άνεργος σε κάθε σπίτι...


Η σημαντικότερη ίσως επίπτωση του μνημονίου στην Ελλάδα είναι η εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τα ποσοστά ανεργίας το 2010.

Κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2010 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.299.045 άτομα και των ανέργων σε 712.065. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 14,2%, έναντι 12,4% του προηγούμενου τριμήνου και 10,3% του αντίστοιχου τριμήνου 2009, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,0% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2009. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 38,4% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2009.
image
image
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (17,9%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (11,5%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (28,0%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 33,0% (Πίνακας 1).
image
Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (23,0%). Ακολουθούν οι απόφοιτοι ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (16,5%) και οι απόφοιτοι τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (16,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (8,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (9,7%) (Πίνακας 2).
image

Τα στοιχεία τα αναδημοσιεύουμε από το antipaloi.blogspot.com και εδώ μπορείτε να διαβάσετε την αντίστοιχη ανάρτηση...
Η επίθεση στον εργασιακό χώρο ξεκίνησε με εξιλαστήρια θύματα τους δημόσιους υπαλλήλους, και αυτό είναι λογικό καθώς αποτελούν την καλύτερη λεία...είναι οι "αχαΐρευτοι, τεμπέληδες, λαμόγια" που τα τρώνε, που μπήκανε με μέσο, που δεν τους κουνάει κανείς από τη θεσούλα τους... και άλλα πολλά εμπριμέ. Ήταν εύκολο να περάσει στην κοινωνία ότι τέτοια μέτρα ήταν σωστά, ή τουλάχιστον πολύ πιο εύκολο από ότι θα ήταν να πέρναγε κατ'ευθείαν τα ίδια μέτρα σε όλους. Τώρα πια η επίθεση έχει επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της εργασίας και πάντα με τέτοιο τρόπο που να φέρνει τη μια κοινωνική ομάδα αντιμέτωπη με την άλλη (παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι αγανακτισμένοι πολίτες που πρέπει να πληρώσουν ταξί για να πάνε στη δουλειά τους). Όλα αυτά είναι γνωστά και παλιά τερτίπια. Τι γίνεται όμως όταν αφήνεις τους εργαζόμενους όλης της χώρας έρμαια στην ασυδοσία του εργοδότη? Τότε έρχονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις, ενισχύεται η ανασφάλιστη εργασία και προωθείται η μείωση του μισθού και των επιδομάτων.
Και έρχονται πλέον οι γερμανοτσολιάδες να αποτελειώσουν τη Χώρα με την απελευθέρωση των απολύσεων. Γιατί το σύνθημα αυτής της κυβέρνησης είναι:
 Άνεργος στα 35 Εργαζόμενος στα 70
Αρκετά μας ποτίσατε με τις ψευτουποσχέσεις σας και τα ψευτοδιλήμματά σας. Όχι δε θα ήμαστε τα καλά παιδιά, που θα δουλεύουμε πολύ και δε θα μιλάμε για να μη μας απολύσουν, που θα πληρώνουμε 40% αύξηση στα εισητήρια, ενώ μας κάνετε 40% μείωση στο μισθό, που θα μένουμε στο παιδικό μας δωμάτιο μέχρι τα 40, που θα μεταναστεύσουμε για να βρούμε δουλειά...
Δεν πάμε πουθενά κύριοι 
Να φύγετε εσείς

2 σχόλια:

  1. Ιστορικό το ρεκόρ της ανεργίας από την ημέρα που η Στατιστικη Αρχή κρατά στοιχεία!

    Είπε τίποτα η Κατσέλη ή είναι και αυτό μια συλλογική επιτυχία της Κυβέρνησης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον τα λόγια είναι περιττά φίλε Πειρατή...Εγώ νομίζω ότι όλες αυτές οι "μεταρρυθμίσεις" είναι τόσο επιτυχημένες που είναι κρίμα να τις αποδίδουμε μόνο σε μια Υπουργό...είναι όλοι τους υπέροχοι και εξίσου συνένοχοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή