Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ψηφίσματα Λαϊκής Συνέλευσης πλατείας Συντάγματος 3/7


1. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ- ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ-ΠΛΑΤΕΙΕΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ
Εδώ και 40 μέρες είμαστε στο δρόμο και στις πλατείες και γράφουμε μια από τις λαμπρότερες σελίδες του τόπου μας!
Το σύστημα ελπίζει ότι με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού του νόμου το κίνημα μας θα εκτονωθεί.
Δεν μπορεί να εκτονωθεί ένα κίνημα που έχει διαμηνύσει ότι ήρθαμε εδώ για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
Δεν μπορεί να εκτονωθεί ένα κίνημα σε μια χώρα που οι κάτοικοί της, οι εργαζόμενοι σε αυτήν, ο δημόσιος πλούτος, μέχρι και οι παραλίες της ξεπουλιούνται στους δανειστές και στους “εταίρους μας”. Η ενεργητική και μαζική παρουσία του κινήματός μας είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ <<μέχρι να φύγουν όλοι όσοι μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο>>.
Καλούμε κάθε λαϊκή συνέλευση πλατείας απ'όλη τη χώρα σε μια μεγάλη πανελλαδική διαδικασία των πλατειών το Σαββατοκύρικο 8 και 9 Ιουλίου, εδώ στο Σύνταγμα, για να κάνουμε τον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας μας  και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας.
Καλούμε κάθε λαϊκή συνέλευση να εκπροσωπηθεί με τον τρόπο που αυτή θα κρίνει.
Για τον καλύτερο και πιο πλούσιο διάλογο μεταξύ μας και στο διαδίκτυο, είναι χρήσιμο  κάθε λαϊκή συνέλευση να εκθέσει με σύντομο και γραπτό τρόπο τους προβληματισμούς της  στα παραπάνω θέματα.
Καλούμε μαζικά σε δύο μέρες διαβούλευσης της Λαϊκής Συνέλευσης του Συντάγματος την  ερχόμενη Τρίτη και την Πέμπτη για να κάνουμε κι εμείς το ίδιο.
Οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε, συζητάμε, απαντάμε!
Οι πρώτες 40 μέρες ήταν μόνο η αρχή!
Δεν θα φύγουμε αν δε φύγουν!
2. Ψήφισμα σχετικά με τα επεισόδια Τρίτης-Τετάρτης
Το διήμερο Τρίτης-Τετάρτης παρακολουθήσαμε ένα πογκρόμ καταστολής και χρήσης χημικών-ασφυξιογόνων από πλευράς των ΜΑΤ χωρίς προηγούμενο στη μεταπολίτευση. Είδαμε δηλαδή την ελληνική αστυνομία αντί να διαφυλάτει την τάξηκαι να διασφαλίζει την προστασία των πολιτών, να κάνει ακριβώς το αντίθετο, επιτιθέμενη σε απλούς πολίτες, εξαπολύοντας χημικό πόλεμο και ουσιαστικά προκαλώντας επεισόδια.
Σαν συνέλευση καταδικάζουμε τη βία απ'όπου και άν προέρχεται. Καταδικάζουμε την υπέρμετρη χρήση βίας και την τερατώδη χρήση απαγορευμένων χημικών από τα ΜΑΤ, καταδικάζουμε όμως και όσους ξεκινούν ή προκαλούνε τα επεισόδια, επιτιθέμενοι στα ΜΑΤ και δίνοντάς τους αφορμή  για να χτυπήσουν. Απ' όπου και αν προέρχονται τα άτομα  αυτά έιναι συνεργάτες του Συστήματος και των ΜΑΤ, καθώς συνεργάζονται για να διαλύσουν τον κόσμο που θέλει να διαδηλώσει ειρηνικά.
Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι δεν κατανοούμε τη λογική αντίδραση κάθε πολίτη που όταν βάλλεται βάρβαρα και χωρίς λόγο, αισθάνεται υποχρεωμένος να υπερασπίσει τον εαυτό του και την αξιοπρέπειά του και να εξασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, που θεωρείται δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον τα φαινόμενα αυτά θα εκλείψουν. Καταδικάζουμε όμως τις ακρότητες κάθε πλευράς, και σε  κάθε περίπτωση, τη χρήση της αντιπαράθεσης από τα ΜΑΤ σαν δικαιολογία  για καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, βιτρινών, καταστημάτων ή μαγαζιών, τον εμπρησμό αυτοκινήτων και γενικά κάθε πράξη αναίτιας καταστροφής. Οι πράξεις αυτές στρέφονται εναντίον αθώων πολιτών που είναι σύμμαχοί μας και εννοείται ότι δε μας εκφράζουν ως κίνημα.
Η Δημοκρατία έχει ευθύνες και τις αναγνωρίζουμε. Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες όλων των , πλευρών σε τουλάχιστον στοιχειώδη σεβασμό της ανθρωπιάς, των συνανθρώπων μας και της κοινής λογικής.
Η Λ.Σ. Της Πλατείας Συντάγματος.
3. ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΣΕ ΚΡΑΝΗ
Απαιτούμε την τήρηση του νόμου, περί ειδικής αρίθμησης των αστυνομικών οργάνων. Θέλουμε η αρίθμηση να βρίσκεται και από τις δύο πλευρές του κράνους, καθώς και στη στολή των αστυνομικών οργάνων και να είναι ευανάγνωστη ακόμα και από απόσταση 10 μέτρων.
Δεν δεχόμαστε καμία κατηγορία από την ΕΛ. ΑΣ. σχετικά με τα καλυμμένα πρόσωπα των διαδηλωτών είτε καλύπτονται με κουκούλες είτε με μάσκες, όταν τα ίδια της τα όργανα δεν έχουν πρόσωπα και ονόματα.
Υ.Γ. Θα ήταν καλό να μας καθοδηγήσει η νομική ομάδα της πλατείας σχετικά με το πως μπορούμε να το κάνουμε απαιτητό.
4. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΡΟΪΚΑ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΥΣ Ή ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μια έκπτωτη και διδακτορική ελληνική κυβέρνηση πθ δεν εκπροσωπεί τον λαό αυτή της χώρας, μόλις ψήφισε νομοσχέδια με τα οποία σκοπεύει να εκποιήσει την δημόσια ελληνική περιουσία και γη, ενάντια στη θέληση της μεγάλης πλειονότητας του λαού.
Ενημερώνουμε όσους διαβλέπουν μια επενδυτική ευκαιρία, ότι δε θα αργήσουμε να ανατρέψουμε αυτή τη κυβέρνηση, που σύντομα θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της απέναντι στο λαό και τη χώρα. Οι υπογραφές και τα νομοσχέδιά της είναι άκυρα. Δεν τα έχει επικυρώσει ο ελληνικός λαός και βεβαίως δεν τα αναγνωρίζει.
Προειδοποιούμε κάθε επίδοξο επενδυτή να μη σκεφτεί καν να πλησιάσει σε δημοπρασία ή εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ή γης μας και πολύ περισσότερο να μην την αγοράσει. Εκτός του ότι όταν επανακτήσουμε ως λαός την κυριαρχία της χώρας μας θα χάσει ότι αγόρασε, τα χρήματά του που συμμετείχαν στην παράνομη συναλλαγή δεν θα του επιστραφούν.
Επίσης τον προειδοποιούμε ότι μέχρι να αποκτήσει ο λαός τον έλεγχο της χώρας στα πλαίσια υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας όπως αυτά απορρέουν και από το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και από τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των λαών και των ανθρώπων, θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο μέσα από την αυτο-οργάνωσή μας για να ακυρώσουμε στην πράξη και να σαμποτάρουμε την τυχόν επένδυσή του.
Ας μην τολμήσει λοιπόν κανείς επίδοξος επενδυτής να κάνει ψώνια ευκαιρίας δημόσιας περιουσίας και γης στην Ελλάδα, εκτός κι αν αντιλαμβάνεται το υψηλό ρίσκο της επένδυσής του. Σε αυτή την περίπτωση, η επένδυσή του θα “είναι ευπρόσδεκτη” στην χώρα όπου όταν στερείς την ελευθερία στο λαό της, ξέρει να γεννά έναν Κανάρη ή να κάνει συντρίμια με γέφυρα στον Γοργοπόταμο.
Η Λ.Σ. Της Πλατείας Συντάγματος
5. ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥ
Το κίνημα των αγανακτισμένων του Πύργου Ηλείας αποτελεί ένα πού δραστήριο και μαζικό κίνημα, οι αποφάσεις του οποίου λαμβάνονται καθημερινά μέσω λαϊκής συνέλευσης και που εδώ και 40 μέρες έχει πραγματοποιήσει πολλές δυναμικές δράσεις. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι: η ανάρτηση πανώ “δεν πωλείται” στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο αποκλεισμός του δημαρχείου του Πύργου προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το δημοτικό συμβούλιο που θα εγκαθιστούσε παρκόμετρα στην πόλη, καθώς και η αποστολή εξωδίκων στους Ηλείους βουλευτές σε περίπτωση που ψήφιζαν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Όλες αυτές οι δράσεις όχι μόνο δεν τυγχάνουν καμιάς προβολής από τα τοπικά ΜΜΕ αλλά επίσης έχουν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των τοπικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του γραμματέα την Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ καθώς και των μεγαλοεκδοτών του νομού οι οποίοιέχουν επανειλλημένα κατηγορηθεί από το κίνημα ότι δεν προβάλλουν καθόλου τις απόψεις και τις δράσεις του κινήματος. Οι προαναφερθέντες στοχοποιούν και συκοφαντούν μέλη του κινήματος, απειλώντας επίσημα και ανεπίσημα για ποινικές διώξεις καθώς ακόμα και για βίαιες ενέργειες σε βάρος τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Ως λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος έχοντας και εμείς βιώσει την καταστολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναγωνιστές και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τέτοιες λογικές και πρακτικές όχι μόνο δεν μας φοβίζουν αλλά μας εξοργίζουν! Η δημοκρατία και η ελεύθερη έκφραση δεν περιορίζονται και αυτοί που σήμερα με τις πολιτικές τους υποθηκεύουν το μέλλον μας, αργά ή γρήγορα θα πάρουν την απάντησή τους γιατί η δύναμνη των λόγων και των πράξεών μας είναι ο σπόρος που θα φυτρώσει είτε το θέλουν έιτε όχι!

6 ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν αναιρέσει στην πράξη την πρώτη και κύρια αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος. Αποφασίζουν και ενεργούν ενάντια στη δεδηλωμένη θέληση του ελληνικού λαού, του οποίου υφάρπαξαν την ψήφο υποσχόμενοι προεκλογικά τα αντίθετα απ' αυτά που τώρα εφαρμόζουν. Για την πρόσφατη ανανέωση αυτής της πολιτικής με την υπερψήφιση του “μεσοπρόθεσμου” και του “εφαρμοστικού” τους νόμου, χρειάστηκε να καταστείλουν με την πιο ανελέητη κρατική βία τις χιλιάδες λαού που είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν και να εμποδίσουν το έγκλημά τους.
Απέναντι σ'αυτήν την προκλητική κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας οι θεσμικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού και πρώτος απ' όλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε σιωπούν είτε περιορίζονται σε συμβολικές και χλιαρές διαμαρτυρίες. Ο λαός και η δημοκρατία μένουν ανυπεράσπιστοι. Είναι ντροπή και προδοσία.
Η λαϊκή συνέλευση του Συντάγματος καλεί τον ελληνικό λαό στην Ελλάδα και το εξωτερικό και όλους όσους διαμένουν στη χώρα μας να πάρουν τη δημοκρατία στα χέρια τους. Να εκφράσουν με τρόπο ενιαίο και συλλογικό την πολιτική τους βούληση για το μέλλον της χώρας και των δημοκρατικών θεσμών.
Αποφασίζουμε τη διεξαγωγή Πανελληνίου Δημοψηφίσματος, το οποίο θα πραγηαμτοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2011 σε κάλπες που θα στηθούν με ευθύνη τοπικών συνελεύσεων στις πλατείες της χώρας και όπου στον κόσμο υπάρχουν Έλληνες.
Το δημοψήφισμα θα αφορά δύο θεματικές ενότητες:
α) Προτάσεις για τη Δημοκρατία: συνολικές ή επιμέρους προτάσεις βελτίωσης, αλλαγής ή ανατροπής των δημοκρατικών θεσμών και του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
β) Προτάσεις για την Οικονομία: συνολικές ή επιμέρους προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους και της οικονομικής κρίσης προς όφελος του λαού.
Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα περάσει από δύο φάσεις:
α) Η πρώτη φάση, που ξεκινά από τώρα και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αποσκοπεί στη διαμόρφωση των ερωτημάτων του δημοψηφίσματος. Αυτό θα γίνει μέσα από ευρεία πολιτική συζήτηση που θα λάβει χώρα με κέντρο τη συνέλευση του Συντάγματος και τις άλλες τοπικές συνελεύσεις και με τη βοήθεια των αντίστοιχων ομάδων εργασίας.
β) Η δεύτερη φάση θα περιλάβει τη συνέχιση της συζήτησης επί των οριστικά διαμορφωμένων ερωτημάτων και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος εντός του Νοεμβρίου.
Αποφασίζεται η άμεση συγκρότηση εθελοντικής ομάδας εργασίας, η οποία θα υποβάλλει πλήρες σχέδιο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος (πολιτικό πλαίσιο, οργανωτικό πλαίσιο, οικονομικό προϋπολογισμό και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα). Το αναλυτικό αυτό σχέδιο θα συζητηθεί  και θα εγκριθεί σε επόμενη συνέλευση.
Καλούμε τους συναγωνιστές μας στις άλλες πόλεις και συνοικίες της χώρας να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε τη δράση μας ώστε το δημοψήφισμα αυτό να αποτελέσει την ευκαιρία για μια μεγάλη πανεθνική πολιτική συζήτηση και για την πολιτική έκφραση των πολιτών σε κάθε πόλη και σε κάθε συνοικία. Ενάντια στο πολιτικό σύστημα, κυβερνήσεις, τρόικα, τράπεζες, μνημόνια και σε όσους μας εκμεταλλεύονται.

7.  ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ
Δύο μεγάλα ερωτήματα πλανιώνται στη πλατεία. Το πρώτο είναι: τι κάνουμε τώρα; Το άλλο είναι:  πώς το κάνουμε;
Στο πρώτο η απάντηση έρχεται όπως εδώ και 40 ημέρες, από την ίδια τη ζωή με τα προβλήματα που βάζει. Και τη λύση τη δίνει η σύνθεση όλων των απόψεων που ακούγονται στην Πλατεία και σε όλες τις άλλες πλατείες.
Μη μας πιάνει απογοήτευση όταν κάποτε κολλάμε σε κάποια πράγματα. Η ζωή έχει και τις παύσεις της. Μη μας πιάνει , από την άλλη αδημονία να γίνεται αυτό που ο καθένας πιστεύει ότι πρέπει να γίνει. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Είναι η έκφραση της εσωτερικής βίας που είναι και η πιο επικίνδυνη γιατί είναι ο εσωτερικός εχθρός. Ο εχθρός που διέλυσε τις μεγαλύτερες επαναστάσεις.
Όσο για το δεύτερο ερώτημα: “πως το κάνουμε αυτό που αποφασίζουμε” την απάντηση την δίνει πάλι η ζωή. Το δίλημμα βία ή μη βία γενικά είναι ψευτοδίλημμα και όπως δεν υπάρχουν οριστικές αλήθειες έτσι δεν υπάρχουν και οριστικές απαντήσεις. Η αλήθεια κάθε φορά είναι συγκεκριμένη. Εάν με τη λέξη  βία εννούμε την επιβολή της άποψης ή της θέλησης ενός ατόμου ή μιας ομάδας πάνω σε μια συλλογικότητα ή ένα παλλαϊκό κίνημα αντίστοιχα τότε  αυτή αναιρεί το σκοπό της ελευθερίας και της απελευθέρωσης που μπορεί να επικαλλείται το άτομο ή ομάδα σα στόχο. Αυτή η  συγκεκριμένη βία είναι το μέσον που χρησιμοποιεί το σημερινό σύστημα για να εκμεταλλεύεταιθ και να εξουσιάζει τους λαούς.
Τα μέσα που χρησιμοποιεί περιέχουν και το σκοπό, ενώ εξαπατά διακηρύσσοντας ότι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” και το χρειάζεται αυτό το ψέμμα για να κρύψει τους σκοπούς του.
Αγιάζουν οι ίδιοι τα μέσα όπως έκαναν οι διεφθαρμένοι καλόγεροι που ευλογούσαν το κρέας στη νηστεία και το παρουσίαζαν για ψάρι. Κάτι παρόμοιο έκαναν κάποιοι συνεχιστές της ίδιας νοοτροπίας που βάφτιζαν αντεπαναστάτες τους συναγωνιστές τους και τους “έτρωγαν” στο όνομα της επανάστασης, του προλεταριάτου, του λαού.
Θέλει προσοχή ώστε οι αντίθετες απόψεις που ακούγονται στην πλατεία να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και επιχειρήματα και όχι με αφορισμούς και βίαιες λεκτικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς που κλονίζουν την εμπιστοσύνη και τη σύμπνοια μεταξύ μας.
Η καταστολή των σκέψεων -προτάσεων -ιδεών είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για ένα κίνημα που θέλει να γυρίσει πραγματικά τη σελίδα της ιστορίας και όχι να επαναλάβει τα ίδια πρόγματα με άλλη μορφή. Τα παραδείγματα από τις Ανατολικές χώρες και όχι μόνο, είναι πολλά.
Από αυτή την άποψη είμαστε αντίθετοι με τις απόψεις και τις πράξεις των λεγόμενων “μπαχαλάκηδων” ενώ στο επίπεδο της αγανάκτησης και της απόφασης για ένα νέο κόσμο που θα συναποφασίσουμε είμαστε μαζί τους.
Είμαστε αντίθετοι με όσους μένουν στο επίπεδο της εξωτερικής βίας και δεν αντιμετωπίζουν τον πιο επικίνδυνο εχθρό που είναι η εσωτερική βία.
Τέλος μια επίκληση προς τους νέους. Δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα σ'αυτά που λένε οι νέοι άνθρωποι και αυτά που αισθάνεστσ και σκέφτεστε εσείς οι ίδιοι γιατί εμείς οι μεγαλύτεροι κουβαλάμε περισσότερες επιρροές από τον παληό  κόσμο. Δεχτείτετε μας σαν δυσκίνητους συνοδοιπόρους. Ο κόσμος σας ανήκει γιατί εσείς είστε το μέλλον. Εμείς αυτό που προσδοκάμε είναι να καταφέρετε ότι δεν καταφέραμε εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου