Σε ανακοίνωσή της για τα γεγονότα του διημέρου 28-29 Ιουνίου, η διεθνής οργάνωση χαιρετίζει την έναρξη της δικαστικής έρευνας για τα δεκάδες κρούσματα βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας, ζητά δε από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση.
Ελλάδα: Θετικό βήμα η διερεύνηση για την αστυνομική βία
6 Ιουλίου 2011
(Λονδίνο) – Η απόφαση του εισαγγελέα Αθηνών να διερυνήσει τους ισχυρισμούς περί χρήση αλόγιστης βίας εκ μέρους της αστυνομίας κατα τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων, είναι ένα θετικό βήμα, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διεξαγάγει παράλληλη έρευνα για τις τακτικές της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, για να εξασφαλίσει ότι μελλοντικοί χειρισμοί δεν θα παρεμβάλονται με το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, δηλώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αξιόπιστες αναφορές από ακτιβιστές κοινωνικών ομάδων, αναφορές από τα ΜΜΕ και φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο αποδεικτικό υλικό που εξετάστηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποδηλώνει ότι μέλη της αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση ισχύως κατα τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις 28 και 29 Ιουνίου, 2011.
"Η ελληνική αστυνομία εχει ένα καθήκον να επιβλεπει την δημόσια τάξη,αλλά ο λαός εχει επίσης το δικαίωμα να διαδηλωνει ειρηνικά, δήλωσε ο Benjamin Ward, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία. "Η έρευνα της εισαγγελικής αρχής θα πρέπει να συνδυάζεται με έλεγχο της κυβέρνησης ώστε να διασφαλίζεται ότι οι μελλοντικές ενέργειες της αστυνομίας θα πετυχαίνουν και τους δύο στόχους. "
Απο τα μέσα Μαίου 2011, υπήρξαν καθημερινά διαδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, απέναντι από το Κοινοβούλιο, με τον κόσμο να αντιτάσσεται στα μέτρα λιτότητας που παρουσιάστηκαν ως απάντηση στην οικονομική κρίση της χώρας. Οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 28 και 29 Ιουνίου. Ενώ οι διαμαρτυρίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και μικρές ομάδες διαδηλωτών.
Η αστυνομία δέχθηκε επιθέσεις με μπουκάλια, πέτρες και βόμβες μολότοφ, και περίπου 130 αξιωματικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές , δηλώθηκε στα μέσα ενημέρωσης .
Αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία που εξετάζονται από τ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η απάντηση της αστυνομίας ήταν δυσανάλογη. Η Αστυνομία επανειλημμένα και προφανώς εκτόξευε αδιακρίτως μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων, συμπεριλαμβάνοντας την είσοδο του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα, όπου πολλοί διαδηλωτές είχαν καταφύγει. Η αστυνομία χτύπησε επίσης ανθρώπους που δεν είχαν εμπλακεί στα βίαια επεισόδια με γκλομπ.
Αναφορές των ΜΜΕ έλεγαν ότι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στην πλατεία Συντάγματος και το σταθμό του μετρό εκτιμούν ότι περισσότεροι από 500 τραυματίες διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ή έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από την ομάδα του Ερυθρού Σταυρού εκεί.
Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, η οποία άνοιξε την έρευνα την 1η Ιουλίου, μετά από καταγγελίες από τον πρόεδρο του ΦαρμακευτικούΣυλλόγου της Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, για την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Ο κ. Λουράντος έχει περιγράψει την αδιάκριτη χρήση δακρυγόνων ως «εγκληματική».
Η εισαγγελία είπε στο Παρατηρητήριο στις 6 Ιουλίου ότι ξεκίνησε έρευνα σε τέσσερα θέματα που αφορούν την αστυνομία: η εκτεταμένη χρήση του δακρυγόνα, η αποτυχία τους να συλλάβουν ένοπλους άνδρες, ξυλοδαρμοί των πολιτών, και παράπονα από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι η αστυνομία μπήκε στον πανεπιστημιακό χώρο και έριξε κροτίδες και δακρυγόνα προς τους ανθρώπους που αναζητούσαν καταφύγιο εκεί.
Η συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Προέδρων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι μεταξύ εκείνων που στην Ελλάδα οι οποίοι έχουν αμφισβητήσει δημοσίως τη χρήση βίας από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών.
«Η ελληνική αστυνομία έχει καθήκον να ανταποκριθεί σε διαδηλωτές, οι οποίοι βιαιοπραγούν και να προβεί σε δίωξη εκείνων που παραβαίνουν το νόμο», δήλωσε ο Ward. «Αλλά για να αποτραπεί η κατάχρηση, η χρήση βίας από την αστυνομία πρέπει να ελέγχεται αυστηρά και αυτοί που το υπερβαίνουν να λογοδοτούν».
Οπτικοακουστικό υλικό δείχνει αξιωματικούς να ξυλοκοπούν διαδηλωτών και να ρίχνουν δακρυγόνα ,απο ότι φαίνεται, αδιακρίτως. Οι σκηνές αυτές δείχνουν επίσης δακρυγόνα που χρησιμοποιούνται σε περιορισμένους χώρους, όπως το σταθμό του μετρό, οπου οι άνθρωποι που το βίωσαν, δήλωσαν οτι προκάλεσε συνθήκες ασφυκτικές και οδήγησε σε λιποθυμίες. Μάρτυρες που επικοινώνήσαν μέσω τηλεφώνου είπαν στο Παρατηρητήριο, ότι η χρήση των δακρυγόνων στο ιατρικό κέντρο του Ερυθρού Σταυρού εμπόδισε τη θεραπεία των τραυματιών.
Στις 4 Ιουλίου, η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι αρχές πρέπει να σταματήσουν οριστικά τη χρήση του δακρυγόνων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, λόγω των ανησυχιών για τη συνεχιζόμενη κακή χρήση Ο υπουργός προστασίας του πολίτη θα πρέπει να προβεί σε άμεση αναθεώρηση των τακτικών της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ιδίως σε σχέση με τη χρήση του δακρυγόνων και άλλης μορφής βίας, δήλωσε το Πρατηρητήριο.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να εκδώσει διαταγή για την κατάσταση των δυνάμεων ασφαλείας καθιστώντας σαφές ότι η καταχρηστική μεταχείριση δεν θα είναι ανεκτή και ότι οι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων που είναι υπεύθυνοι για τέτοιες πρακτικές θα αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απόλυσης και ποινική δίωξη. Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για τις εικαζόμενες καταχρήσεις θα πρέπει να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου